piątek, 15 lutego 2013 10:28 Adam Olko
Drukuj

 


Jak należy kompostować

 

Kompostowanie jest to proces składowania odpadów organicznych, które w wyniku zachodzących naturalnie procesów chemicznychgnilnych, utleniających, zamieniają się w naturalny nawóz.

Kompostowanie to najbardziej ekologiczna metoda utylizacji odpadów stałych pochodzenia organicznego. Połowa kosza na śmieci to odpady biodegradowalne, czyli nadające się do kompostowania. Większość odpadów powstających przy pielęgnacji ogrodu można zamienić na pełnowartościowy i tani nawóz.

Do kompostowania nadają się wszelkie odpady organiczne z działki i odpady domowe: wyplewione chwasty usunięte najpóźniej w fazie kwitnienia, skoszona trawa, pocięte na kawałki drobne gałązki o średnicy nie większej niż 2 cm, pył drzewny, resztki warzyw, słoma, liście, siano, surowe obierki z kuchni, zużyte torebki z herbatą, zużyte liście herbaty, fusy po kawie, odchody zwierząt roślinożernych np. krów i koni, odchody drobiu i ściółka, skrawki papieru bez kolorowych nadruków, paprocie, trociny, kora z drzew i inne odpady drewniane, suche, jesienne liście, skorupki jaj (rozdrobnione).

Należy zwrócić uwagę, że liście orzecha i dębu zawierają duże ilości garbników, spowalniających rozkład. Dodajemy więc tylko niewielkie ich ilości. Aby mieszanka była zrównoważona, czyli zawierała wszystkie rodzaje odpadów przemieszanych ze sobą.

Nie należy kompostować resztek roślinnych porażonych chorobami.

Nie możemy kompostować:

- mięsa
-
ryb
-
gotowanej żywności
-
popiołu węglowego
-
kociego piasku i kocich odchodów
-
odchodów psów
-
jednorazowych pieluszek.

Kompost może powstać w zwyczajnej pryzmie usypanej z resztek roślinnych i kuchennych odpadków. Wygodniej jednak wyprodukować go w otwartej drewnianej skrzyni (najlepiej ażurowej, zapewniającej dostęp powietrza) lub w plastikowym kompostowniku kupionym w sklepie ogrodniczym. Najlepsze modele mają podwójne ścianki, zapewniające dobrą izolację termiczną, co znacznie skraca czas rozkładu.

Kompostownik lokujemy w cienistym, osłoniętym od wiatru miejscu - wówczas zgromadzony materiał nie będzie wysychać. Podłoże powinno być przepuszczalne, wykluczona jest folia czy utwardzona posadzka. W procesie rozkładu materii organicznej dużą rolę odgrywają bowiem mikroorganizmy i dżdżownice przedostające się do pryzmy z gleby. Poza tym, jeśli nie ma odpływu wody, zgromadzone odpadki zgniją. Im lepiej rozdrobniony będzie materiał do kompostowania, tym szybciej się rozłoży i tym bogatszy będzie powstały z niego nawóz. Kompostowany materiał stale powinien być lekko wilgotny. W czasie suszy należy go polewać wodą, a po deszczu sprawdzać jej odpływ. Dwa, trzy razy w sezonie pryzmę przerzucamy, tak by materiał z wierzchu znalazł się na spodzie.

Dobrze rozłożony kompost przyjemnie pachnie ściółką. Woń zgnilizny to znak, że proces kompostowania źle przebiega. Przeważnie wystarczy wówczas zadbać o lepszy dostęp powietrza, trzeba przerzucić pryzmę lub nakłuwać widłami. Całkowity rozkład resztek w ogrodowym kompostowniku może trwać od trzech miesięcy nawet do trzech lat, zależy to m.in. od rodzaju odpadków, temperatury, wilgotności.

Powstały kompost jest kruchy, ciemny, wygląda jak gleba humusowa. Materia organiczna poprawia przepuszczalność i napowietrzanie gleb ciężkich, nieprzepuszczalnych np. gliny. Umożliwia dotarcie wody i powietrza do korzeni roślin. Jest idealna także dla gleb piaszczystych zatrzymując wodę jak gąbka i dostarczając substancji odżywczych. Zwiększa aktywność korzystnych dla roślin organizmów glebowych.

Otrzymany kompost jest najtańszym, najłatwiej dostępnym oraz odpowiednim dla wszystkich uprawianych roślin nawozem organicznym.

Ostatnia aktualizacja: wtorek, 23 maja 2017 10:47